január 19, 2014

Most nézz magadba és válaszolj: melyik a jobb, az új vagy a régi?

 Megőrjít téged is az újdonság varázsa? Folyton csak újdonságokat - egy-két éve- megjelent könyveket olvasol? Miért jobb az új könyv a régieknél? Lehetséges, hogy egy regény elveszíti mondanivalóját vagy értékét az évek múlásával? Miért olvas a legtöbb ember csakis újonnan megjelent könyveket?

Szerintem nagyon érdekes kérdés, és már régóta foglalkozom vele. Szóval miért van az, hogy egy újonnan kiadott könyvet olvasni menőbb? Azzal többet villogunk, arról többet beszélünk, holott én csak ámulok és bámulok: hiszen ha nem olvastam eddig valamit, az nekem - bármikor is adták ki- mindenféleképpen új. Persze az új regényeket nyilván kevesebben ismerik. Nagyobb információ éhsége van a társadalomnak az új dolgok iránt. Valószínű sokan elsők akarnak lenni, meg akarják előzni a többieket. No de, biztos vagyok benne, hogy mindenkinek ott van a polcán egy halom olvasatlan könyv, és nem értem, ők miért nem adnak az olvasáshoz ihletet? Miért nem kapnak esélyt?

Az új könyv, az természetszerűen többet is ad? Miért vonzóbb az a regény, ami nemrég, vagy még meg sem jelent? Ha tudod a választ, csak bátran, írj!



SHARE:

32 megjegyzés

  1. Én is észrevettem magamon, hogy az utóbbi időben viszonylag új könyveket olvastam. Bár idén a rég elkezdett sorozataimat tervezem olvasni, pont azért, mert a polcaimon elég sok olvasatlan könyv van.
    Szerintem abban rejlik az új könyv varázsa, hogy ott nincs rád hatással mások véleménye. Jó, tudom, hogy nem muszáj elolvasni őket, de engem régebben nagyon befolyásolt egy-egy ember véleménye. Aztán rájöttem, hogy nincs időm megvárni, míg elolvassák a könyvet, úgyhogy már olyan könyvet is elolvasok, amit előttem senki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vagy már annyi helyről hallottál róla, hogy sikerült belenyúlnod egy kis spoilerbe. Az is gyakran előfordul...

      Törlés
    2. A régi könyveknél befolyásolhatja ugyan az embert a többiek véleménye, de az újak esetében meg a választás befolyásolt a legtöbbször. A bloggerek sokszor nem arról írnak, ami véletlenül épp megtetszik nekik az ötszáz új megjelenés közül, hanem amit nyomatnak a goodreadsen, amivel megszórják őket a kiadók recipéldánnyal, amit látnak a többi blogon... ami mostanában van, az nem nagyon kedvez a bibliodiverzitásnak =)

      Törlés
  2. Hm. Én régebben mindig kampányoltam különböző blogokon, hogy a bloggerek vegyenek elő régi posztokat, és ajánljanak évekkel ezelőtt olvasott könyveket, főleg azért, mert egy időben nekem túl nagy adagban ömlött rám a YA-áradat, ami finoman szólva is nem az én világom, másrészt pedig azért mert olyan kincsekre lehet ilyenkor bukkanni, olyan könyvekre, amiket normál esetben a borítójuk vagy a fülszöveg alapján le sem vennék a polcról. És tényleg tök jó könyvekbe botlottam ilyenkor.
    A saját blogomon is csomó olyan könyvről írtam, amiről mások nem, vagy nagyon keveset, és igyekszem is olyan könyveket olvasni és ajánlani ami nem túl népszerű. Több-kevesebb sikerrel.
    De ez egy nagyon jó felvetés kedves Zenka, én mindig örülök ha nem vadonatúj könyvekről olvashatok (bár azt hiszem tényleg kisebbségben vagyok ezzel az érdeklődésemmel).
    :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem minden regény adhat újat, ébreszthet gondolatokat, felvethet kérdéseket, bármikor és bármelyik. Én szeretek régi könyvekről írni, de sokaknál látom, hogy szinte magyarázkodnak, miért vették a kezükbe. És ez szomorú.

      Törlés
    2. Millabell, be is raktalak a readerbe :D

      Törlés
  3. a Cat & Bones minek számít, újnak, vagy réginek?
    :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát drágám, mivel nincs vége a sorozatnak, ezért új. :)

      Törlés
    2. kegyetlen vagy szegény Bones-szal. :D

      Törlés
    3. Kegyetlen az élet, és ezt Bones is tudja ;)

      Törlés
  4. En mar az egy-ket évest is reginek sorolom, ezert is tuztem ki celul iden a tervezett listamat... - az ujak mellett. Szerintem is sokan remegnek az uj konyvekert, erre is epitenek a konyvkiadok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mert nem akarunk semmiről se lemaradni.
      Én teljesen szégyellem magam, hogy a tavaly előtti karácsonyi könyveim is ott vannak érintetlenül. Szegénykéim.

      Törlés
  5. Nagyon jó kérdés, egyébként én is sokat szoktam ezen gondolkodni és a pontos választ nem tudom :)... de szerintem a legfőbb ok a csordaszellem és nagy szerepe van még a reklámoknak is, amik a könyves blogoknak köszönhető.

    VálaszTörlés
  6. Szóval mi vagyunk a hibások. :D Amúgy én sem tudom a választ, mert bár én olvasok idézőjel régi könyveket, de nekem is vonzóbb valahogy "új" könyvet olvasni.

    VálaszTörlés
  7. Érdekes kérdés, olyan természetes, hogy mindenkit jobban érdekelnek az új könyvek, hogy sosem gondolkodtam el azon, hogy miért van ez. Most év végén gondolkodtam el azon, hogy miért veszek egy csomó új könyvet, ha úgysem olvasom el mindet azonnal, mintha nem lennének biztonságban a boltok polcain, nem fognak azok csak úgy elillanni ha nem veszem meg őket időben.
    De a kérdésedre válaszolva szerintem annyi az egész, hogy az új könyvek vannak rivalda fényben (ami logikus, hisz tudatni kell az emberekkel, hogy már van ilyen is), ezeket reklámozzák, ezekről írnak a könyves blogok, ha nem foglalkozni ezekkel olyan mintha kimaradnál valamiből, elzárkóznál.
    Ellenben a régi könyvek azok már ott vannak a polcon és várnak türelmesen, azokat már mindegy mikor olvassuk, ezért halasztjuk el őket mindig, hogy naprakészek legyünk (ami egyébként nem helyes, és én erről akarok most leszokni).

    VálaszTörlés
  8. Én próbálom úgy választani az olvasmányokat, hogy ne csak az újakra menjek rá. Nálam már réginek számít egy 1-2-3 éve kiadott könyv, hiszen ha úgy nézzük nagyon pörög a piac, a kiadók sorra adják ki a regényeket, tombol az erotikus-YA-NA vonal és ezekkel én teljesen el vagyok maradva ezekkel pedig ezek folynak a blogokból. Mondjuk ezek nem is érdekelnek, meg nem is szánok rá annyi pénzt, amit manapság elkérnek az új könyvekért. Teljesen jó lesz egy 2-3 éve megjelent könyv 500-ért is, valószínűleg jobb élményt fog adni, mint a frissen kiadott silányságok. Persze néha vágyok arra, hogy legyenek újdonságaim is, de kifejezetten nem várok már semmit sem tűkön ülve, ráérnek ezek évek múlva is. A csordaszellem sosem hajtott, nem olvastam semmit sem azért, mert mindenki arról ír, vagy azt olvassa, persze vannak amik esetleg érdekelnek, de úgyis évekkel később jutok oda, hogy végül megvegyem ezeket, és ki olvassam :D Szeretném ha megmaradna a választás lehetősége, és nem csak azért olvasni újakat, mert mindenki azt olvassa, és ciki a régieket elővenni. Nem ciki.

    VálaszTörlés
  9. Szerintem ez egy tipikus bloggerbetegség.
    Nézd meg mondjuk a beauty bloggereket, ok az új Bobby Brown rúzsért vannak oda, azt tesztelik, holott némelyik piros rúzs mind egyforma, és egy idő után úgy is ragaszkodsz a régi jól bevált márkához és színhez.

    Könyvesre fordítva, te is leginkább blogger körben forogsz, nem igazán "csak olvasókkal" értekezel, és igazából hol máshol legyen hír és hype az újnak, ha nem a blogokon?
    Valahol természetes, hogy hívnak az újdonságok, megyünk a trenddel, ha tetszik, ha nem.
    Személyes megfigyelés: az olvasókat is a friss megjelenések érdeklik, ha 5 éve megjelent könyvről írok, sokkal inkább fut érdektelenségbe.

    Ettől függetlenül, mint olvasó, és nem blogger, semmi gondom a "régi" könyvekkel, mert a polcomon nem egy van, és nem egy olyan, ami újként került oda, de már réginek számít...És fogom is olvasni....

    Csomószor van olyan, hogy egyszerre nagyobb adag könyvet rendelek, mondjuk újakat, és aztán elolvasok rögtön belőlük 2-3-at, a többi pedig parkol...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hallod, Titti, most csak neked bevallom, nekem van olyan rendelésem, amit csak kinyitottam - már a dobozt- , megnéztem, az van-e benne, amit rendeltem és azóta ott áll a sarokban :D.
      Nos, nem tudom, mit fognak hozzá szólni a blogger körök, de én most régieket is fogok olvasni. Remélem, sokat.

      * A Beauty bloggerekről szólva, én annyira utálom, hogy az ilyen blogokon nem ismerik a magyar szavakat, plusz mindig meglepődöm, mennyi mindent ken fel magára egy átlagos ember. Ja, és hogy ők sosem fáznak, télen is kihúzott kabáttal, fedetlen nyakkal, nyáron is kilónyi sminkkel :D, haha-hahaha. Mindig ámulok és bámulok, de azért nem mondom, hogy nem tanultam már tőlük el pár hasznos dolgot...

      Törlés
  10. Az a helyzet, hogy én nem szeretekmindig újat olvasni, és amikor belecsöppentem a blogos körbe, és elkezdtem többet olvasni, akkor tőletek ragadt rám a mindenféle újabb iránti érdeklődés. nem azt mondom hogy előtte egyáltalán nem olvastam új megjkelenést, de azokat is inkább a kedvenc szerzőimtől csak, és sokkal szűkebb körben válogattam, ennek is vannak előnyei meg hátrányai, mert a látókörbővítéssel, új műfajok kipróbálásával is találtam gyöngyszemeket, ugyanakkor kutyakakákat is! :D
    A bloggerek valóban arra tendálnak, hogy újat, frisset, és hogy az hoz nézettséget is, de ez nem feltétlenül igaz (mellesleg meg tojok a nézettségre, ha épp nekem Oidipusz királyt támad kedvem olvasni, hát azt fogok). A kedvelt szerzőket, klasszikusokat és éppúgy nézegetik az emberek, ezt látom azon, hogy mennyien keresték a Rómeó és Júliás bejegyzésemet a freeblogon - az más tészta, hogy nyilván olvasónaplót és rövidítést kerestek -, de hogy ne csak kötelető olvasmányokra gondoljunk, próbálok tudatosan válogatni régebbieket is, és azt is nézik. Idén is már olvastam újat is és régit is (persze kinek mi az új, mia régi, nekem a Calderon még újnak számít, hiába több, mint egy éves), Rejtőket, Szabó Magdát, mert ehhez van kedvem. Az újdonságok közül kifejezetten sok taszít, és nem bízom bennük, annyi szépreményű írócska adatja már ki az irományait, kizárt hogy mind fantasztikusan jó lenne :)

    Amúgy nekem is nagy probléma azért, hogy vannak 3-4-5-6-7 éve megvett könyveim, és csak várnak és várnak... a világ ideje nem elég, annyi olvasnivalónk van :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, például a te blogod tök jó, mert nálad olvashatunk régi könyveket is, és mindig meg is jegyzem magamnak, hogy milyen jó ilyet is látni.
      És az Oidipusz királyt meg pont mostanában támadt kedvem elolvasni. :)

      Törlés
  11. Én úgy gondolom, hogy ez is egyfajta társadalmi nyomás hatására alakult ki. Újat olvasni menő, és ha lépést tartasz az új megjelenésekkel és a trendekkel, akkor te is menő leszel. Az nem számít, hogy az adott könyv képvisel-e értéket vagy sem, a lényeg az, hogy ne maradj le! Mert lemaradni ciki. A csapból is az új megjelenések folynak, és a kiadók is azt sulykolják az emberekbe, hogy újat vegyenek, mert most 20%-kal olcsóbban elő lehet rendelni, stb. Az a baj, hogy amit az ember nem ismer, arra nem vágyhat. És ha nem hall róla, nem kap módot rá, hogy megismerje, akkor nem tudja azt mondani, hogy hű, ez a Dickens könyv jónak tűnik, kiveszem a könyvtárból és elolvasom... És teret ma már 80%-ban az új könyvek kapnak, amik elég vegyesek. Vannak köztük jók, de szerintem több a rossz, még a szépirodalmi művek között is. Valahogy számomra az is leáldozóban van. Pár olyan kortárs szépirodalmi könyvet tudnék mondani, amit szeretek. A szórakoztató műfajról pedig inkább ne is beszéljünk, az ifjúsági regényekről pedig végképp ne.
    Nekem is sok olvasatlan könyv csücsül a polcomon (kb. 30), régebbiek és újabbak egyaránt. Én nem az alapján váglogatom össze az olvasmányaimat, hogy mennyire friss az adott könyv, nálam ez egyszerűen hangulat kérdése. Azt olvasok, amihez kedvem van. Én is veszek új könyveket, de sokkal kevesebb újat olvasok, mint mások. És ha lenne annyi pénzem, amennyit könyvekre szeretnék költeni, kb. a keret 10-20%-át költeném el új megjelenésű könyvekre.
    Az, hogy aktuálisan mi felkapott, elsősorban a kiadók döntik el. Ami nem fogy elég jól, vagy amiből nagy hasznot remélnek, azt kezdik úton-útfélen reklámozni. És miből van nagyon haszon? A tucattörténetekből, meg a Twilight fanfiction-ökből. A Twilight óta meg Jane Austen is újra menő lett, mert Bella az első részben egyszer kb. öt percig Jane Austent olvasott. Az emberek nagy részének a körében kb. pont ennyire fontos a klasszikus irodalom. Ismerik Jane Austen, Emily Brontë meg Shakespeare nevét, és ezze ki is fújt a történet.
    De itt van pl. most ez a Trónok harca mizéria. Én nem is tudtam, hogy Martin már a ’90-es években megírta, és már 2003-ban megjelent Magyarországon. Olyan hirtelen kapott lángra ez az egész, hogy azt hittem, új könyvről van szó, de kiderült, hogy nem. Én nagy rajongója vagyok az ilyen jellegű fantasynak (mind filmben, mind könyvben), és ha tudtam volna, hogy ezt a regényt, több, mint 10 éve kapni lehet nálunk, biztos, hogy sokkal hamarabb elolvastam volna. És nem tudom, honnan indult ez az egész. Hogy miért lett hirtelen ilyen felkapott ez a könyv, és az egész sorozat. Az kétségtelen, hogy nagyon jó könyv, de nem tudom, eddig miért nem kapott nagyobb teret.
    Minden a reklámon múlik. Ha az HBO az Anna Kareninából forgatott volna sorozatot, és mindenhol azt reklámoznák, akkor az lenne a menő. Ha a kiadók a nyereményjátékokon szépirodalmi és klasszikus könyveket sorsolnának, az lenne a menő.
    Egyébként azért sem érdekelnek az új megjelenések, mert ma már nem olyan világot élünk, mint pl. 50-10-150 évvel ezelőtt, hogy igen csak rögös út vezetett addig, míg valakinek kiadták a könyvét. Ma már bármilyen tehetségtelen emberből lehet író, akár Magyarországon, akár külföldön. Mert ma már az önmegvalósítás a trendi, és ha író akarsz lenni, író lehetsz, akkor is ha, nem tudsz írni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez amúgy tényleg érdekes, hogy ha van egy újdonságban valami hivatkozás, teszem azt egy klasszikusra, rögtön ráugranak a népek :D. A KMK-nál volt ugye kezdeményezés, hogy klasszikusokat adtak ki Twilight stílusú borítókkal, kíváncsi vagyok, olvasták-e úgy sokan őket.

      Szerintem is ez egyféle társadalmi nyomás, ahogy írod. Mindig az új a jó. A régi már elavult.

      Törlés
  12. Fogalmam sincs :) Azt tudom, hogy vannak olyan típusú emberek, akik ugranak az újdonságokra, de a pszichológiáját nem tudom. Pedig azok a jó kis bevált, örök, régi könyvek....:) Nekem az új inkább bizonytalan, bármi lehet és én szeretek biztosra menni. Egyébként talán a felfedezés varázsa is benne van, hogy ha nagyon jó egy új könyv, akkor az övék legyen a dicsőség, hogy elsőnek felfedezték, ilyesmi. Mondjuk ez nálam régebbi könyveknél is megvan, de főleg olyanoknál amiket kb. a kutya sem olvasott valamiért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A felfedezéses elmélet nem is rossz ötlet, - én is szeretek felfedezni, csak sosem sikerül.

      Törlés
  13. Zenka, ezt, hogy a legtöbb ember az új könyveket olvassa csak, a hús-vér ismerőseid közt is éppúgy tapasztalaod, mint a blogos-molyhos népeknél? mert én sokkal kevésbé =) Épp a minap lóbált meg egy ismerősöm előttem egy Ossendowski-kötetet, el is olvastam én is egy könyvét, hát azt pont '28-ban adták ki magyarul :D persze, én is olvastam most decemberben megjelent könyvet, de amiket most olvasok, azok 2 és 40 év közöttiek, aztán majd jön persze megint egy decemberi... De szerintem a blogokon meg könyves közösségeken kívül egyáltalán nem vészes a helyzet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amúgy igen, én tapasztalom...

      Törlés
    2. Kerge: Van pár IRL ismerősöm, akik azért olvasnak, de egyáltalán nem jellemző, hogy a legfrissebb izéket. Valahogy fáziskésés van. Sőt, azt is észrevettem, hogy a nem online olvasóbandázók között szinte egyáltalán nincs YA vagy vámpír-, meg sorozatőrület.

      Törlés
    3. Ugye, hogy ugye?! Köszi, Szeee :D

      Törlés
  14. Ezen a kérdésen már én is töprengtem. A blog előtt azt sem tudtam melyik könyvemet melyik kiadó adta ki, annyira nem érdekelt :D És én voltam az újraolvasás császárnője, vannak már tényleg rozzant rongyosra olvasott, örök kedvenceim, amiket képtelen voltam megunni. Aztán belecsöppentem ebbe a világba, és először a könyvtárakat kezdtem kifosztani, de ott is csak simán egyéni érdeklődés alapján, aztán megcsapott a recenziók szele és én is sok újdonságot olvastam, bár velem megesett hogy direkt régi 5-6 éve megjelent könyveket is kértem és tökjó hogy kaptam is. Aztán ugye mindig jön vmi új vmi más ami az embernek felkelti az érdeklődését, ezekre többen rákeresnek többen akarnak róla olvasni, én meg körmölök róluk szorgosan. Tényleg jó valamiben elsőnek frissnek is lenni, de aztán kezdtem elszégyellni magam. Hogy pl idén még nem mentem végig a Harry Potteren, vagy hogy a 2012-es könyvfesztes meg a 2013-as könyvfesztes könyveim is olvasatlanul hevernek a polcon...és hogy nem olvasom újra többé a kedvenceimet se mert nincs rá idő...szóval na rájöttem hogy miközben sok mindent nyertem az újmániámmal el is vesztettem valamit, és idén ezt próbálom meg visszaállítani. Igenis bemegyek a könyvtárba (kettő Ervinkét is kifosztottam:D ) és leemelem ami tetszik, igenis olvasok régit, és igen is előveszem a parlagon heverő könyveket sőőőt klasszikusokat is szeretnék...csak le kell győznöm a késztetést, hogy haladni kell az árral..de nem idén lazac akarok lenni és szembemenni vele:D

    VálaszTörlés
  15. Olvasgattam a hozzászólásokat és arra gondoltam mi az új és mi a régi. Mennyi időnek kell eltelni. hogy egy könyvet már réginek mondjunk. Az idő relatív mint tudjuk ebben az esetben az új talán 1-2 hónap de a tartalom az ami miatt olvasunk valamit nem? Én is szívesen keresem a legújabb kiadású könyvet, de van hogy csak több hónap után tudom elolvasni mert nem jutok hozzá (sajnos a könyvtárakban is nagy sorban állás) és a hangulat is megszabja hogy mit veszek a kezembe. Azon gondolkodtatok már hogy az ember életkora is befolyásolja az olvasási szokásokat? :)

    VálaszTörlés
  16. Hát az új, az némiképp relatív fogalom :D, számomra az új regény, talán még a 4-5 hónapja megjelent regény is belefér. De én ritkán olvasok új könyveket.
    És egyébként igazad van, az életkor simán befolyásolhat minket. No de ez azt jelenti, hogy minél öregebb vagyok, annál régebbi könyveket fogok olvasni? :)

    VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig