május 15, 2022

Ablakok és szavak

Forrás

Nekem a valaha olvasott kedvenc első pár mondatom ez:

" Egy tengerparti városban, amelyet egykor Szentpétervárnak neveztek, majd Petrográdnak, aztán Leningrádnak, és jóval később ismét Szentpétervárnak, állt egy hosszú, keskeny ház egy hosszú, keskeny utcában. Egy hosszú, keskeny ablakban pedig világoskék ruhában és fakózöld papucsban egy gyermek arra várt, hogy egy madár feleségül vegye. "

Amint elolvastam, tudtam hogy ez a könyv bármit is hoz, szeretni fogom. Hát szerettem is. A történet ugyanilyen mesés-rejtélyes-zegzugos, mint amit ígér. Annyira távoli a mi világunktól, és mégis annyira ismerős, intim. Tele igaznak tűnő mondattokkal. Nekem ez a Maria Morevna és a Halhatatlan meséje, másnak viszont nyomasztó, álomszerű kuszaság. 

 Nemrég egyébként pont a főnökömnek idéztem belőle. Van pár mondata, ami a részemmé vált, és mélyen a lelkembe ivódott, eszembe jut például, amikor mások kapcsolatában ítélkezünk. Egy házasság bizalmas dolog. Saját, vad törvényei, titkos történetei és barbárságai vannak, és ami a házastársak között folyik, az kívülállók számára érthetetlen... Na jó. A szavak sokszor üresen csengenek, csak azoknak szólnak igazán, akik rájuk tudnak hangolódni. Az meg hogy valamiére miért hangolódsz rá, és más dologra meg miért nem, az szerintem bőven benne van a gyerekkori vagy akár előző életes élményekben is. 

Nekem ez az első pár mondat, ez a pár taktus elég volt hozzá, hogy beszálljak ebbe a különös világba, és részévé váljak. Emlékszem, hogy komoly félelmeket is felhozott bennem, háborúval kapcsolatos, kusza elnyomott fájdalmakat. Olyan dolgokat, amiket akkor nem tudtam, hova tenni. Most már azt hiszem elrendeztem őket. 

Mondtam, hogy hobbi szinten meseterápiával/irodalom terápiával foglalkozom? Borzasztóan sajnálom, hogy nem tanulhatom, mert végtelenül vonz ez a terület, és szerintem nagyon ügyes lennék benne. Ez a könyv például ilyen szempontból is érdekes lenne, több hónapba kerülne kielemezni a benne lévő mesei szimbólumokat, és azt, hogy milyen háttere van ezeknek, milyen hatást vált bennünk ki. Tervben van, hogy újra elolvasom, hogy újra alámerülök a tudatalattimmal együtt. Szinte biztos vagyok benne, hogy megint feldob majd egy témát, amire jó  vagy épp felkavaró lesz rárezegni. 

De nézzük csak ezt az első pár mondatot. Mi is van benne. Van benne egy helyszín, meg egy szereplő. Van benne egy vágy. Már ezen is érdemes kicsit elgondolkodni. Magadról mit írnál, az életed helyszínét, hogy mutatnád be? Én mondjuk valahogy így...

Egy elfeledett, hajdan virágzó kisfaluban, amelyet egykor egy elismert báró családja vezetett, állt egy kopott kerítésű ikerház, egy hosszú poros utcában. Egy hátsó, zöld kertre néző ablakban pedig, elnyűtt, kockás ingben a billentyűzet fölé hajolva egy lány arra várt, hogy magához ölelhesse a világot. 

Ha nem szaladsz át az oldalakon, a szavak reflektálnak rád. Élő kapcsolat lesz közted és a szöveg között. Formálódsz majd, és a szöveg is megtelik olyan értelmezésekkel, amiket először észre sem vettél, vagy másképp fordítottál magadban le. Annyi erő és érték van az irodalomban, a mesékben, a történetekben. Hiba lenne nem elgondolkodni, nem megállni olykor.  

Azt hiszem az volt a blog újra indításának egyik célja, hogy ezt megmutassam nektek.  

Szóval jövök még sok-sok dologgal, hogy lássátok, ebben a felgyorsult világban, ahol a tíz másodperces tiktok videók a sztárok, igenis érdemes kicsit lelassulni, és kapcsolódni. Nemcsak másokhoz, magunkhoz is. 

SHARE:

8 megjegyzés

  1. Miért ne tanulhatnád? Tanuld, ha ahhoz van kedved! :) Ahol akarat van, ott út is van :) (vagy ablak :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szeretném, ha a jövőben tarthatnék a témában beszélgetéseket, esetleg valamilyen felnőtt meseelemzős csoportokat. De tudni kell, hogy irodalom - vagy meseterápiát - tudomásom szerint- szigorúan csak pszichológusok tarthatnak, illetve azt hiszem még pedagógusok használhatják a módszert. Én nem szeretnék kifejezetten terápiát tartani, nyilvánvalóan ahhoz valóban kell pszichológiai szakismeret. De jó lenne, ha valamiféle könnyed " coach - típusú" irányba elmehetne a civil ember is. Igazából én csak együtt szeretnék gondolkodni mesékről, irodalmi művekről olyan emberekkel, akik haladni akarnak az életükben. Motiválni őket, elgondolkodtatni. De a komolyabb képzések zárva vannak előttem, mert nincs pszichológiai vagy pedagógusi diplomám. :(. Mindenesetre az irdoalom/ írás terápia nagyon érdekel, majd meglátjuk, megnyílnak-e lehetőségek vagy utak. Én figyelek. )

      Törlés
    2. Igen, azt hiszem csak pszichológusok, de érdemes utánajárni. Ill. nem vállalnál be egy 3 éves BA pszichológus képzést? :) Lehet már az is elég, és nem kell az MA hozzá. Persze ez nem kevés energia, de a Károlin azt hiszem lehet levelezőn tanulni. Amúgy értelek, nem kéne ezt ilyen diplomához kötni, sokkal fontosabb, hogy aki csinálja az ráérezzen, szeresse, ne egy papír döntsön.

      Törlés
    3. Még akár az is előfordulhat. Végül is, az álmokért tenni kell. Ehhez most már csak az kell, hogy biztos legyek benne, hogy erről álmodom.

      Törlés
  2. Engem meg az érdekel, hogy miért vár? Mire vár a lány? :)
    Ill. egy jóismerősöm könyvtárosként biblioterapeuta. Van ilyen képzés is pl. https://btk.ppke.hu/oktatas/tovabbkepzesek/szakiranyu-tovabbkepzesek/biblioterapia?fbclid=IwAR0_KxfvKsQVJDwUXysroXihXSAgQL0e3d9e0XmBSB_YlHvTzNDs5g5-6rU

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, az is nagyon érdekes kérdés. :) Meg hát a madarak... Milyen madarak :D
      Nagyon köszi a tippet, utána fogok nézni.

      Törlés
  3. Szia! Nem tudom aktuális-e még, de találtam egy ilyen podcastot. Van benne szó a képzésről is: https://open.spotify.com/episode/5GdqF37ucD3RfDUiGfA5i2

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, meghallgattam, és teljesen elgondolkodtatott :)

      Törlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig