március 20, 2016

Pár dolog, amit a könyvekben találtam

Rigolyás posztot akartam írni, de tényleg, viszont közben elkalandoztam egy számomra sokkal izgalmasabb témára, úgyhogy most figyeljetek! 

Nem szeretem a túl apró betűket és kifejezetten utálom, ha a miniatűr betűket hajszálvékony lapokra nyomtatják- nem vagyok hülye, tudom, hogy azért van, hogy az ezer oldalas könyvek ne nyomjanak tíz kilót-, ettől függetlenül nem olvasok ilyen könyveket, csak mert NEM, és ugyanígy vagyok a nevetséges borítókkal is, hogy bár a tartalom engem sokkal jobban érdekel, de egy olyan könyv, amit egy izzadságtól csepegő felfújt, kigyúrt férfi testtel akarnak eladni, nem tud izgalomba hozni, és csak a legnagyobb rábeszélés mellett érintem meg a könyvet. Egyszerűen gáznak tartom, nem is akarok tovább magyarázkodni. Amit nem szeretek még, az kérem az az eset - :P- , amikor valamilyen felfoghatatlan módon sikerül szamárfület hajtania valakinek egy puhaborítós könyv borító lapjára! - na ezen ki szoktam akadni-, továbbá azon is, ha valaki leeszi a könyvet, és szerencsétlen telis tele van kajafolttal. Ez egy picit.. nem is tudom eldönteni, hogy undorító-e, vagy csak szimplán felháborító?

Kép az Eat-Pray-Love moziból

Ebből a témából kiindulva jött a következő, miszerint én is leettem egy könyvemet, mégpedig Elizabeth Gilbert Ízek, imák, szerelmek könyvét, de annyi fagyit evett az első etapban, hogy nekem is kellett belőle, és hát milyen lett a 42. oldal? Természetesen sikerült rápotyogtatni a fagyit, de bőven.

Na és akkor, emiatt az incidens miatt gondolkodtam el azon, mit találtam én ez idáig a könyvekben. Mit felejtettem  vagy mit felejtettek mások már ott? 

Nézzük csak találtam már: vonatjegyet, színházjegyet, listát, hogy milyen ruhát pakoljak a bőröndbe be, préselt margarétát, préselt ibolyát, használatlan papírzsebkendőt és préselt pipacsot, verset, amit egy másik könyvből másoltam ki, mert annyira tetszett, be nem fejezett levelet, amit a barátnőmnek írtam, levelet önmagamnak, hogy pár fontos dolgot sose felejtsek el, préselt rózsaszirmot- még mindig van illata-, madártollat, listát a kedvenc dolgaimról, pár évvel ezelőtti bevásárló listát- alig vettem meg róla valamit , a telefonom nagyon keresett pin kódját, fényképezőgép jótállását, elkallódott, nagy címletű papírpénzt, szentelt búzafűt- természetesen préselve, - agyonnyomott szúnyog kiszáradt múmiáját, halott katicát- nem én voltam!-, régi karácsonyok illatát a kisimított csillogó szaloncukorpapírral, kilapított mikulást, könyvjelzőt- ebből rengeteget, csoki fagyi elfogadhatatlan nyomát, pókot, ami rám ugrott, miután kinyitottam a könyvet, ötleteléseket blogbejegyzés/regény/novella témára, egyéb más olvasónaplószerű jegyzeteket, rajzokat, a tíz évvel ezelőtti kedvenc táblás csokim papírját, fekete hajszálat- az a gáz, hogy vörösesszőke vagyok- görrr, - az aktuális jó szám előadóját, címét, amit olvasás közben hallottam a rádióban, őszi falevelet, négylevelű lóherét- hogy a szerencséből maradjon az utókornak, egy teljesen más könyv kiesett oldalát, képeslapot/levelet, amit olvasás közben kaptam. Találtatok még valami mást? Írjátok le a poszt alatt. 
( És persze ne higgyétek, hogy az összes könyvemben van valami, azért nagy arányban üresek. )

Ma van egyébként a tavasz első napja! És a boldogság világnapja is az ENSZ jóvoltából. Jó alkalom ez arra, hogy új dolgokba kezdjünk, nem igaz? Én például úgy döntettem, többet fogok sportolni és megpróbálok többet mosolyogni- sőt mi több, nevetni! No meg elültetek pár fűszernövény magot...

Forrás:beatinglikeamothswings.tumblr.com
SHARE:

11 megjegyzés

  1. Én általában szétlapított muslincát szoktam találni csak barátnőim könyvében, de előfordult már, hogy egy könyvben benne felejtettem a nyugtát vásárlás után és amire odáig jutottam, hogy elolvassam a könyvet, addigra csak egy darab papír volt, a szöveg eltűnt :D A kisbetűket én is utálom, de találkoztam már olyannak, hogy kék/zöld/piros színnel nyomtatták az egészet, amitől nem tudtam rendesen buszon olvasni, mert jojózott a szemem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, a kifakult számla arra jó, hogy tudsz jegyzetelni rá... :)
      Kék-zöld-piros betűk, azt hiszem a Kerstin Gier Rubinvörös sorozatában volt ilyen, de nem egy könyvön belül... Valóban nem praktikus a tömegközlekedésre, félhomályba. Számlákat egyébként én is szoktam a könyvekben felejteni. ;)

      Törlés
    2. Erre még nem is gondoltam! Tök jó ötlet! :D
      Igen, a Rubinvörös sorozatra gondoltam, amikor megemlítettem ezeket a színeket, de úgy értettem, hogy külön könyvenként.
      Ami még nekem így hirtelen eszembe jutott, hogy múltkor egy könyvtári könyvben találtam kicsi post it-eket, amikkel jelezte az előttem lévő, hogy melyik a kedvenc része és, hogy mi hol található. Én ezeket benne is hagytam, de amikor vittem vissza a könyvtáros kiszedte az összeset, pedig tényleg jópofák voltak :(

      Törlés
    3. Stiefvater Shiver-Linger-Forever sorozatában is színesek a betűk (kék-zöld-piros szintén) :)

      Törlés
  2. De jó ez a vonal! :) Sajnos nem sok érdekeset találtam könyvben, préselt levelet-virágot igen, meg döglött muslincát, régi könyvjelzőket, ottfelejtett papírokat.
    Ó, és a kedvencem, amiről viszont tudom, hogy ott van, a Harry Potter egyik kötetében az az évi órarendjük egy papírlapon, ahogy a kötet eseményei alapján elkezdtem összeírni. :) Plusz néhány szótárazandó kifejezés felfirkantva.
    Ennek a posztnak a végén lévő képet "ajánlom" még, ezt is találtam egy könyvben, antikvár példány... no comment.
    http://pupillaolvas.blogspot.hu/2014/07/joe-hill-heart-shaped-box.html

    A szamárfüles külső borító jujj.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mondanám, hogy az ilyen barbárnak letörném a kezét, de még komolyan veszi valaki. :D ;)

      Törlés
    2. PuPilla: jujj! Ráadásul egy ilyen könyv végében ! :O

      Te olyan eminens Harry Potter rajongó vagy, hogy még az órarendjüket is összeírod... Tisztára PuPilla Granger :D ♥

      Törlés
    3. Bea: :D :D ;)
      Zenka: ijesztő volt kissé, pont ebben a könyvben, igen. :)
      Óh, hát így még nem is gondoltam rá, de most hogy mondod... tényleg milyen Grangeres dolog volt ezt kijegyzetelnem. :D

      Törlés
  3. Én nem találtam soha semmi érdekeset. Még mikor először voltam könyvtáros (az előző érában), egy fickó a Lenin összesben keresett valami pénzt, amit benne felejtett. Sem ő, sem mi nem találtuk meg...
    És egyszer emlékszem egy rajzra, ami egy bulizó társaságot ábrázolt, amit le lehetett hajtani, és alatta a társaság meztelen volt, és valami egészen mást csinált, de sajnos, ennyi. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó, ez tök izgi lehetett :) - mármint a pénzkeresés - főleg Lenin könyvben-, meg a meztelen társaság :D

      Törlés
  4. Én könyvtári könyvekben szoktam találni, sajátomba sose teszek semmit :)
    Találtam másnak a könyvtári blokkját (sokszor), amit mindig elolvasok, hogy vajon aki azt a könyvet a kezébe vette, még mi mást szokott olvasni:) Blokkokat, bevásárló listát. Lottószelvényt (nem nyert).
    (Ceruzával) beleírva, hogy neki melyik novellák tetszettek a könyvből a legjobban, és egyúttal invitáció a következő ismeretlennek, hogy ő is írja le:) (nem szeretek könyvbe beleírni, de ez tetszett:) Beleírtam. És egyúttal invitáltam a következő olvasót erre a kis játékra...mint cinkos összekacsintásra.)

    VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig