március 08, 2017

Oké, akkor most definiáljuk már a vágyat, vagy inkább mégsem?

Van a Könyvmolyképzőnek most egy pályázati kiírása, ami szerint olyan novellákat várnak, ami a szerelemről és a vágyról szól, csúcsszuper módon kifejezve, és akik a legügyesebbek lesznek ebben, azok megjelennek egy antológiában.

Mondtam nektek, hogy én elméletileg írok is, de ez az utóbbi években tényleg csak képzeletbeli cselekmény volt, úgyhogy most idén arra gondoltam, hogy elkezdem csiszolni az - amúgy régen elmegy kategóriába tartozó- íráskészségem, és ami pályázat szembe jön velem, na arra írni fogok.

Első blikkre teljesen megörültem, mert milyen könnyű téma is ez, szerelem, meg vágy, a csapból is ez folyik... Aztán rájöttem, hogy pont ezért, kemény dió. Mondj a szerelemről valamit, ami még nem elcsépelt. Vágyakozz úgy, hogy az írásod közben ne fulladjon gejlbe... Próbálj úgy bemutatni egy kapcsolatot, hogy ne legyél hatásvadász, hogy ne forgasd ki sarkaiból ezt a mindenkit elérő érzést. Mutass úgy intimitást, hogy ne legyél túl szentimentális. Esetleg csempéssz az írásodba erotikát pornográfia nélkül. Ja, és legyen a történetednek cselekménye. Szóval kemény dió ez, de pont ezért mégis csak nagyon izgalmas és motiváló.

Nem tudom, milyen írások érkeznek majd a zsűrihez, megkockáztatom, hogy sok pályamű fog érkezni,és azt is megkockáztatom, hogy nehéz lesz választaniuk. Ja és persze azt sem tudom, hogy én mit fogok beküldeni, de kíváncsian várom, hogy milyen történetek kerülnek be majd az antológiába. Tudjátok, mert én vallom, hogy van olyan, amikor a romantika is minőségi. Csak keresni kell.

Nem vagyok egy novellázó alkat, mindig az a bajom, hogy nem tudom a cselekményt belesűríteni pár oldalba. Ami eszembe jutott a téma kapcsán, az minimum kisregény, és ilyenkor mindig az van a fejemben, hogy ezt az ötletet novellára nem pazarolhatom el. Azt hiszem, ez tipikus kezdő írós probléma.

De hogy azoknak is fel keltsem az érdeklődését, akiket nem érdekel írói pályafutásom - mehehe! :) - , azért szeretnék kicsit informatív lenni. Sokszor filozofáltam már a romantikus regényekről ezen az oldalon- és vegyetek most nagy levegőt- valószínűleg sokszor is fogok. Viszont most a pályázati kiírás óta azzal zaklatom a közeli ismerőseimet, hogy nyilatkozzanak a vágyról. Nem vagyok kispályás, bele a közepébe. Szóval van, aki rögtön rávágja, van aki szemérmesen várakozik akár egy hétig is, de azért tök jó beszélgetések születtek a témában. A vágyról vagy arra asszociálnak az emberek, hogy valami nincs, és belepusztulsz, mert annyira kell, vagy úgy, hogy valami naaagyon szexi dolgot szeretnél csinálni, és mmm, azt meg is fogod tenni, és az nagyon jó lesz. Na jó a szexi dolgot én vittem túlzásba, hisz nem csak szex után vágyakozhatsz, sőt. Vágyakozhatsz arra is, hogy valaki közelébe lehess, vagy mástól független dolgokra, pl. a szabadság élményére. Mit is akarok ezzel az egésszel mondani? 

Csak annyit, hogy ha valami nagyon hülye kérdést látsz a postafiókodban, az lehet, hogy én vagyok. :) Meg azt, hogy mindig rá csodálkozom az irodalomra, meg a lehetőségre, amik benne rejlik. A minden rejlik benne.

 Szóval valaki biztosan meg fogja fejteni a vágyat. Definiálni meg valószínű nem is kell a sikerhez, viszont beszélgetni meg tök jó róla. 

Te mire vágyakoztál a legjobban az életedben? Vagy nem leszek ennyire drasztikus: mire vágytál utoljára? Megmondom őszintén én egy utazásra Velencébe. Nem tudom, mennyire passzol az eredeti témához, de ez van...

SHARE:

16 megjegyzés

  1. nekem erről csak ez jutott eszembe:
    "Nézd, én se rajongok Farquittért, de tény, hogy a Felső–Fazékvár földesura című filléres, fűzőletépős nyálrománca robbantotta ki bolygónk egyik legnagyobb, legvéresebb és legpáncélropogtatóbb háborúját."
    by jasper fforde egy regény rabjai

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tök jó :D, én nem olvastam még Fforde-ot, de fogok. És ezt ugye nem fejből idézted? :D Mert akkor leborulok előtted :)( Jó, tudom, hogy nem, de mekkora menő dolog lenne, ha ilyeneket csak úgy idézgetnénk egymásnak...)

      Törlés
    2. nem. :D éppen itt tartottam a könyvben, amikor elolvastam a posztod. azért ez az összecsengés se semmi. :D

      Törlés
    3. Régen, amikor még kicsi voltam ( :D ), úgy képzeltem, hogy ha az ember sokat olvas, akkor simán tud idézni a kedvenc könyveiből, verseiből, és hogy ez hozzá tartozik a művelt emberekhez. De ha így is van, én sajnos nem tudok ilyet... Vagy nagyon ritkán fordul elő. ( Sebaj.)

      Törlés
    4. én egyszer eltöltöttem egy kis időt egy olyan fickó társaságában, akinek nem volt egy önálló mondata se, mindent idézett valahonnan. (ügyvéd volt, vagy jogász, valami ilyesmi)
      nyilván jó memóriája volt, de sajna ez nem pótolja az önálló gondolatokat. úgyhogy én nem sajnálom, hogy másra használom az agyam, és nem jegyzek meg minden hülyeséget.:D

      Törlés
    5. Jól beszéltél, Nima! :D

      Törlés
    6. Ja, tudom, ez is csak ilyen romantikus túlkapás :), néha szerintem belefér egy-egy kedvenc idézet, akár filmből is, de persze, igazad van, az eredeti gondolatok sokkal fontosabbak. ( Erről eszembe is jutott egy idézet... - neeem :D )

      Törlés
    7. Vannak olyan magyartanárok/professzorok, akik úgy idéznek akármilyen versből, hogy csak leesik az állad. :-)

      Törlés
    8. Igen, tudom... ( rebegteti a szempilláit) :D

      Igen, de ők elkötelezettek a munkájuk iránt, és nyilván nagyon szeretik azt. Ez tök jó. Szeretem az ilyen embereket...

      Törlés
  2. Vágyni annyi, mint irracionálisnak lenni, a valóságtól elrugaszkodni és egy kis varázslatra várni. És, maradjunk annyiba, hogy ez tök jó! Ha nem a görcsös fajta, akkor építő, inspiráló és úgy ahogy van csodálatos. Vágyakozni a világ legjobb dolga, ha a lehetőségeket látjuk benne, nem a lehetetlent. Izgalmas, burjánzó, ösztönző, néha rossz tanácsokat susogó örök céda, mégis imádom. :)
    Mindennap vágyom valamire. Apróságokra, amiket aztán kedvesen teljesítek is magamnak, aztán keresek újabb célpontot. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ezt szépen megfogalmaztad.:)

      Törlés
    2. Nagyon jól megfogalmaztad, Reea! Köszönet!

      Törlés
    3. Én köszöntem a témát, mert eszembe jutott róla egy téma. De ha már itt tartunk, Zenka kedves, hogy állsz a pályaművel? lehetek teszt olvasód? ;)

      Törlés
    4. Nem is tudom, ez után a komment után arra gondoltam, hogy talán neked kellene indulni :D

      Nem tartok még sehol, de tényleg elő olvasó akarsz lenni? :D Akkor ha lesz valami elküldöm neked.

      ( Amúgy találtam ma egy másik aranyos pályázatot is :D, meg egy harmadikat is, de arra már biztos nem lesz időm. )

      Törlés
    5. ÉS ismételjem önmagam? Kizárt! :D

      :o Írj! Engem érdekel! És igen, szeretnék előolvasó lenni. :)

      Törlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig