december 14, 2013

Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget

717 oldalas történelmi- romantikus regény, azoknak, akiket érdekel  az 1500-as évek Olaszországa, az ott dúló társadalmi feszültségek, az utcagyerekek, prostituáltak és szélhámosok, valamint az akadályokat átszelő nagy-nagy szerelem.

A történet főszereplői az utcán élő gyerekek, köztük is az okos és talpraesett szélhámos fiú, Mercurio, aki a pártfogásába vett szép csavargólánnyal, Bendettával és a kis Zolfóval próbál boldogulni Róma mocskos útvesztőiben. Egy napon, amikor egy zsidó kereskedőt próbálnak átvágni, a dolgok szerencsétlenül alakulnak. Shimon Barucho követni kezdi őket, majd a dulakodás folytán a kereskedő - majdnem - meghal, s mivel a gyerekek úgy hiszik, megölték, menekülni kezdenek Velence irányába.
Itt találkoznak Isacco-val és Giudittaval, akik otthonukat elhagyva azért indulnak Velence felé, hogy új életet kezdjenek.
A dolgok viszont korántsem egyszerűek: hiszen Isacco és Giuditta zsidó, s emiatt mindenütt erőszak, fenyegetés és kitaszítottság fogadja őket.

A történet kulcsa a szerelem. Mercurio már a könyv elején beleszeret Giudittába, viszont a társadalmi akadályok elválasztják a két fiatalt. Ráadásul Velencében hamarosan olyan rendeletet fogadnak el, mely szerint a zsidók kötelesek a keresztényektől elkülönülten- gettóban- élni, s körzetük falait minden este lezárják, katonák őrködnek afelett, hogy betartják-e a szabályokat.

Ez az a regény, amit az fog leginkább értékelni, akit érdekel a téma. Fulvio tökéletesen belehelyezi szereplőit a korabeli Olaszországba, nem finomkodik velük, ami előfordulhatott akkoriban a csavargó, árva gyerekekkel, az itt mind megtörténik, ráadásul eléggé hangsúlyos a zsidók üldöztetésével kapcsolatos vonal is. Nem írhatom tehát azt, hogy ez egy könnyed, romantikus, történelmi regény, hiszen olykor eléggé nyomasztó a cselekmény. 

Ugyanakkor az író elég jól rendezi a szálakat, folyton feszültséget visz a történetbe, s a gyerekek jellemfejlődése és felnőtté válása is eléggé érdekes még akkor is, ha nem vagyunk történetesen romantika rajongók. A lány, aki megérintette az eget, egy olyan könyv, amit lassan és sokáig olvas az ember. Velence korabeli sikátorai és csatornái újraélednek a lapokon, így aki szeretne belekóstolni, milyen is volt az utcaélet, vagy csak szeretne belesüppedni egy réges-régi, illúzióktól megszabadított világba, és akit érdekel egy mindenen átrobogó szerelem, biztosan szeretni fogja a könyvet.

Luca Di Fulvio: A lány, aki megérintette az eget - Maxim Könyvkiadó Kft, 2013- 7/10
SHARE:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig