augusztus 03, 2015

Kis könyv a környezettudatosságról

ökoanyu blog itt




Ez a kis könyv csupán 159 oldalas, de azt hiszem megéri mindenkinek a kezébe venni, nem csak azért mert jó ötleteket találhatsz benne, hanem azért is, mert egy olyan életformát mutat be, amiről lusta módon úgy képzeljük baromi nehézkes és nyűgös, és a Földet amúgy sem menthetjük a saját kis háztartásunk megreformálásával meg, és jöhetnek, jöhetnek a kifogások, de higgyétek el, hogy a környezettudatosság nem csak a szabályokból áll, és környezettudatosan élni jó . 

Régen élt bennem egy kép a " zöldekről", persze most lehet keverem a fogalmakat, de úgy gondoltam, hogy aki folyton arra figyel, hogy milyen az ökológiai lábnyoma, az nem tud lazítani. Azt gondoltam, az ilyen emberek a kelő nappal ébrednek és esővízzel mosnak arcot és roppant idegesítőek, mert mindig az orrom alá tolják én mennyire egy léha és felelőtlen ember vagyok...

Hogy a dolgok hol változtak meg? Fogalmam sincs. Szép lassan alakult ki bennem, hogy leválasztom magam a reklámok által belém hipnotizált " modern élet" felfogást, és úgy élek, ahogy kedvem tartja. Elkezdtük szelektíven gyűjteni a szemetet, ami jó bulinak tűnt, - és tényleg semmiféle megerőltetés nem kell hozzá, hogy az újra felhasznosítható szemetet ne ebbe a kukába, hanem a másikba gyűjtsd- , és határozottan letaglózott a tudat, hogy az új jogszabályok miatt nálunk bizony nem lesz szelektív hulladékfeldolgozás, hiába gyűjtjük úgy a szemetet. Micsoda baromság. 



Ahogy egyre öregebb leszek - pedig még öreg sem vagyok- egyre inkább értékelem a közvetlen és tágabb környezetemet, és tudom, hogy egy csepp vagyok az óceánban, de az óceán is a sok vízcseppből áll össze, és az aki azt mondja, nem fontos, mit tesz- az szerintem nem becsüli magát. Igenis felelős vagyok a tetteimért, és hol kezdjem ezt a felelősséget, ha nem a saját otthonomban?

Persze mondom, ez az életstílus- nem tudom nevezhetjük-e így-, nem napok alatt alakult ki, de ez a kis könyv engem speciel abban erősített meg, hogy jó úton haladok. Nem teszek ám mindent úgy, ahogy Nagy Réka írja. Nem is kell szerintem mindenben hirtelen élvonalas környezettudatosságot képviselni. Ha mindenki elkezdené kicsiben, mindig jöhetne a következő kis lépés. 

Szóval nálam a szelektív hulladékgyűjtéssel kezdődött, aztán gyerekkorom óta próbálunk úgy főzni, hogy ételt ne kelljen kidobni- emlékszem teljesen sokkolt, amikor az egyetemi albérlet hétvégi takarításakor a sok-sok megmarad kaját kidobáltuk-, most pedig ott tartok, hogy natúr kozmetikumokat választok testápolószernek, ásványvíz helyett forrásvizet iszok, figyelek arra, hogy mit eszek, próbálom a körülöttem lévő dobozokat- papírokat újra felhasznosítani,  nem állok a zuhany alatt órákig, kétszer meggondolom mit teszek a boltban a kosaramba... És talán ezt nem is azért teszem, mert meg akarom menteni a Földet, mert környezettudatos akarok lenni, hanem csak azért, mert jól esik, mert sokkal jobban érzem magam, hogy szinkronban élek a környezetemmel. 

Az Ökoanyu könyv egyébként az ökoanyu blog sikerének köszönhető. Én kicsit drágállom az árát, és furának tartom, hogy a borító szép dizájnos, újra felhasznált papírból készült, a belső lapok viszont drága, fényes-színes csillogó lapok, de lehet, ez csak számomra fura.

A tartalom tekintetében szó esik a tudatos vásárlásról - pl. éhesen ne menj soha vásárolni, mert sokkal több dolgot megveszel, mint amire számítottál; az akciókról, amikkel csak ráfizetsz; a pénztárcádat bombázó marketingdömpingről- pl. vegyél még valamit, csak hogy tiéd legyen egy értéktelen kulcstartó-; a fagyasztás fortélyairól; a bio-nem bio vitáról; található benne "kockázatos E lista", stb.. Szó esik a hulladékgyűjtésről, a környezetbarát háztartási praktikákról- helyiségről helyiségre járva, a környezettudatos mosásról, a natúr kozmetikumokról receptekkel. 

Az egész könyvön látni azért, hogy egy blog cikkei az alapja, sokszor találhatunk pl. internetes címeket, ahol bővebben utána lehet nézni a témának, de ami számomra a legszimpatikusabb volt a könyvben, hogy nem akart Réka igazából megtéríteni senkit sem, csupán leírta, ő hogy él, és leírta azokat a praktikákat, amik nála beváltak.

Itt van például a kecsketej szappan, ami nálam is telitalálat, mert elég ezzel fürdeni és a testápolót is kiváltja, ha az embernek normál bőre van. Aztán jó ötlet, ki fogom próbálni, a rózsavizes-kamillás spray a hajra. Nekem ugyebár alapból hullámos, alul sprőd hajam van, és akármit ráteszek, nem segít. A természetes hajkencék már egy fokkal jobb hatásúak, de nem találtam meg az igazit. Így vagyok a natúr dezodorral is, amiből a majdnem igazi már megvan, de még kísérletezgetnem kell.
A legérdekesebb fejezet számomra a bio takarítószerek voltak. Az ecetről már biztos halottatok, meg a citromsavas vízről, de bevallom én még bizalmatlan vagyok a mosódió - mosószóda és társaitól. Bennem azért még élénken él a tézis, hogy a bacikra vegyszert, de erőset, viszont ha hatásfokban ugyanazt tudják nagyanyáink trükkjei, tőlem jöhet a természetes tisztítás is...

Itt egy kis részlet a bevezetőből: "Hamis elgondolás az, hogy egy jó háziasszony tökéletesen mos, főz, vasal, takarít. Sőt, ehhez az alapanyagokat mind ő maga készíti, reszeli, főzi kotyvasztja. Ez olyan, mintha visszaküldenénk a nőket egy jó pár évtizeddel ezelőtti korszakba. Könyvemmel egy pillanatig sem szerettem volna ezt az üzenetet közvetíteni. 
Úgy gondolom, legyen a változtatás inkább közös családi döntés. Apukák bátran eszkabálhatnak szelektív gyűjtőket, a gyerekek tökéletesen tudnak palackot taposni, satöbbi. A környezettudatos életről talán sokaknak az aszkézis, a puritánság jut az eszükbe, pedig sokkal inkább a kreativitásról, az ötletességről és a játékosságról szól."

Ja, és hogy a kezdeti rémes gondolataimra visszatérjek, ma már nagyon szeretnék a kelő nappal ébredni - csak még lusta vagyok hozzá- , és megfordult a fejemben, hogy sokkal jobb lenne esővízzel fürdeni, mint ivóvízzel. Ki gondolta volna... De persze ennek megvannak a technikai akadályai.

Aki tehát szeretne csak megismerkedni a környezettudatos életmóddal, aki csak egy kis kedvet érez iránta, vegye ki a könyvtárból a könyvet, és olvasson bele, nem fog csalódni. De persze rengeteg cikket is lehet olvasni a neten róla, kb. ki lehet guglizni minden kérdésre egy választ, és az elvárásoktól függően mindenkinek más-más dolog jön be, úgyhogy én mindenkit arra bíztatok, kezdje el, kezdje kicsiben, aztán majd kiderül, mi lesz belőle. Semmi sem kötelező. De van olyan dolog, amit érdemes kipróbálni.
SHARE:

16 megjegyzés

  1. Profilomba vágó könyv, és téged biztosan nem lep meg, hogy a háztartásom már környezetvédő tisztítószerekkel üzemel. A mosódió helyett viszont már nyolc hónapja vadgesztenyével mosok. :) Ingyen van, csak az előkészítés macerás, de tiszta lesz minden. ;) A bacik a 30 fokos mosásban sosem pusztulnak el, van, amit főzőben kell mosni, de nem mindegy, hogy milyen vegyszerrel teszed. Most én mondom, hogy büszke vagyok rád!!!! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, Reea :), az tudtam, ha valaki, akkor te írni fogsz ez alá a poszt alá :D. Pacsi!

      Hallottam a vadgesztenyéről - és kíváncsi vagyok a hatására. De nekem ez még mindig fantasztikum. Nem baj, csak lépésekben, előre, előre ;)

      Törlés
    2. Bár csak minden ilyen kiszámítható lenne! ;) No de úgy látom, sokan írtak, mert ez egy érdekes könyv és érdekes téma. :)
      Nem baj, semmit nem kell elkapkodni, haladj csak lépésenként, így is nagyobb távot tettél meg, mint a legtöbben körülöttem :*

      Törlés
  2. Nekem is megvan ez a könyv :) Nekem az a fixa ideám, hogy aki rendelkezik egy bizonyos szintű intelligenciával, az előbb-utóbb eljut idáig, hogy próbálja minél jobban óvni a környezetét és magát a mindenféle mesterséges és káros dolgoktól. Én nagyon sokat foglalkoztam a témával, a legkedvencebb natúr szerem talán a szódabikarbona (pl. ilyenkor nyáron mindenféle aluminiumos deo helyett a legkirályabb nem is izzadásgátló, de szagtalanító, semmi nem übereli)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, hallod, szerintem is tök jó a szódabikarbona!, az ember nem is hinné, mennyire hatásos. Én amúgy aluminiumos deo -t már több éve nem használok, jó ki kellett próbálni egy csomó mindent, de sokkal jobban érzem magam így.
      És tényleg közvetlen környezetemen látom, hogy amire régen még nagyokat pislogtunk, és el nem tudtuk képzelni, az most a hétköznapi rutin része.Örülök ennek a váltásnak, annak is, hogy még sok mindent fel kell fedeznem- így izgalmasabb :).

      Törlés
  3. Mi már évek óta szelektíven gyűjtjük a hulladékot, a háztartásom viszont tele van vegyszerekkel, de már érlelődik bennem a gondolat, hogy változtatni kéne, de hogy hogyan, s miként, az még a jövő zenéje. A kecsketej szappan valóban nagyon jó, mi is használjuk, kezdetben kényszerből - a kislányom ekcémáját kezelem vele -, de később aztán megszerettük, bár a lányom a szagával még mindig nincs nagyon kibékülve :)

    Na, de ami igazán érdekel lányok, hogy ti milyen alumínium mentes csodaszert használtok, mert én már kipróbáltam a nivea termékét, de az lófigyet sem ért, aztán most a dm alverde naturkozmetik termékeiből a lime-zsálya illatú pumpás dezodorát használom (egyébként három féle illatban van ez a dezodor, de egyik sem igazán jó illatú), amivel ugan többé kevésbé meg vagyok elégedve, de ha van más tuti tippetek azt nagyon szívesen venném. :)

    VálaszTörlés
  4. Ha nem akarsz a kencékkel nyűglődni, akkor szerintem próbáld ki a CD gránátalmás dezodorát. Nekem elég jól bevált, kivéve a kánikulát, akkor erősebb dezodor kell. ( Egyébként én is az alverde lime-zsályát használtam legelőször :D) Meg ez elég alkoholos, pl. szőrtelenítés után simán csíp, szóval meg vannak a hátulütői, de nekem hatásos ősztől- tavaszig.

    Most a nagy melegben a Balea málna-citromfű sprayt- igen, a sprayt :D - használom, nekem nincs bajom az illatával, másokat idegesít, de nekem ez még a negyven fokban is hat. Pedig amúgy utálom a sparyket, de nem akartam nyáron visszatérni az alumíniumos cuccokra, úgyhogy inkább kipróbáltam ezt.

    Ha igazi kis kencésre vágysz szódabikarbónából lehet tök jó dezodort csinálni, csak szerintem nehéz belőni az arányokat, - ezzel már kísérleteztem- , de aztán találtam a Meskán egy jó terméket, ami foltot sem hagyott, jól dezodorált és jó volt az illata is, csak bevallom idegesített, hogy szöszmölni kell vele, az ujjaimmal vittem fel, aztán kicsit macerásnak tűnt, de az is elég korrekt volt.

    Egyébként azt vettem észre, hogy a dezodoroknál mindenkinek más - más válik be, sajnos ennek megvan a tanulóideje. ( Pl. vettem egyszer Dr. Orgainc gránátalmás dezodort, amit ugye sokan dicsérnek kb. kétezer forintért, és nekem kábé olyan, mintha semmit sem kentem volna fel. Egyszerűen nem működik. )

    Hümm, én imádom a kecsketej szappant, de ha meglátok egy natúr szappanos standot, mindig elraktározok egy csomó félét- ezért bánom, hogy rég voltam régiségvásáron, mert ott korrekt áron lehet venni jó minőségű szappanokat. A Meskáról szoktam néha rendelni szappant, szerintem elég jók, de ezek elég gyorsan olvadnak- nemrég kaptam Görögországból natúr olivaolajos, meg gránátalmás szappant, wow, na azok sokáig tartottak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Zenka a kimerítő választ, azt hiszem, hogy Balea málna-citromfű sprayt ki fogom próbálni, mert ha 40 fokban is hat, akkor az már tényleg tud valamit. :)
      Ja és borotválkozás után tényleg marhára csíp az alverde, de én már egész jól megszoktam, sőt ! :D

      Törlés
    2. Én egy kiskanál szódabikarbónát , 10 csepp teafaolajat összekeverek fél deci vízzel, és ezzel fújom be magam fürdés után. Még torna idején sem vagyok büdi :D, de mondjuk ha 30 fölé kúszik a higanyszál, célszerű 4-5 óránként fújni. Ha tudom, hogy erre nem lesz lehetőségem, akkor erősítésként használok alverde deót, de 4 hónap alatt nem használtam el egy üveggel :D És persze izzad az ember, ezt nem akadályozza meg, de a teafa olaj erősen antibakteriális, ami, ilyenkor nyáron nagyon jól jön. :)

      Törlés
    3. A teafaolaj baromi jó, szerintem is.

      Törlés
  5. Nekem a szódabikarbonánál jobban semmi nem vált be. Korongvattát bevizezek, belenyomo a porba, amit egy lapos kis dobozban tartok, felviszem és kész. Nem tart tovább, mint egy golyósdeo vagy stift felvitele. Ha illatos is akarok lenni, akkor alumentes deót ill. parfümöt használok még hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszi szeee a tippet, mindenképp ki fogom próbálni, és közben nézegettem ám én már a neten szódabikarbonás recepteket, marha kíváncsi vagyok, hogy mennyire fog majd beválni.

      Törlés
    2. Szee, így szimplán még sosem próbáltam a szódabikarbónát, pedig már több helyütt hallottam, mennyire jó így. Én is ki fogom próbálni.

      Törlés
  6. Én mániákus szelektív hulladékgyűjtő vagyok már hosszú évek óta. :))) Anyukámék nem is értették, hogy honnan jön ez nálam, én sem tudom. Tényleg egyszerű, csak két kuka kell hozzá, nálunk mondjuk viszik is rendszeresen. Az üveget meg mi visszük el. Ezen kívül a tudatos vásárlásban a maxi pakkokat szeretem, kis termékeket ritkán veszek, és próbálom úgy intézni hogy ne kelljen sok mindent kidobálni. A tisztítószereknél nálam nehéz a helyzet, mert imádok fertőtleníteni, ha vendégek voltak is áttörölgetem a klotyót rögtön a domestosos kendőkkel stb. de mosogató és súrolószerben most próbálgatom a természetesebbeket, a Frosch család állítólag ilyen.
    Hű, sose gondoltam volna, hogy a szódabikarbóna alkalmas dezodornak o.O

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pedig amúgy jó, de én még szimplán sosem használtam, ahogy Szee mondja , viszont volt szodabikarbona alapú deozodorom, és tényleg jó volt.

      Nem tudom, én teljesen rosszul vagyok már a gondolatára is, hogy nem szelektíven gyűjtsem a szemetet :D, most is ki fogok valamit találni, mert az nem lehet, hogy csak úgy egybe öntsük....

      Most vettem amúgy valami bio tisztítószert, nagyon kíváncsi vagyok a hatására.

      Törlés
    2. Na, pacsi, én is totál rosszul vagyok, ha nem szedhetem külön a szelektívet :D

      Törlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig