augusztus 22, 2015

Mint két tojás...

Pár bloggal összefogtunk és eldöntöttük, hogy kicsit témázgatunk. Az ötlet lényege annyi egyszerűen, hogy közösen választunk egy témát, választunk egy közös időpontot, és a kijelölt pillanatban egyszerre publikáljuk a blogunkon a választ. Izgalmas dolog lesz körbe járni és megfigyelni, ki mit írt, a másiktól függetlenül.

Mostani témánk nem más, mint:
KÉT TOJÁS- avagy hasonló olvasmányok mérlegen

Na most, hogy őszinte legyek, én is egyike voltam azoknak, akik ezt a témát megszavazták, de szerény személyem szerint sokkal izgalmasabb erről a témáról olvasni, mint írni. Meg aztán... nem panaszkodni akarok, de szerintem tök unalmas, ahogy mindig ugyanazokat írom ugyanazokról a dolgokról, szóval nyilván nem lenne izgalmas, ha hatvanezredjére leírnám, mennyire szeretem az Elfújta a szél vagy a Hideghegy történetét, úgyhogy arra gondoltam, kihagyom ezt a kört is. Aztán kapóra jött a múlt heti olvasmányom.

Ugyanaz a felhördülés, igen hallom, ahogy megbotránkozol, drága olvasóm, úgy mint mikor annak idején a Stephanie Plum sorozatba kezdtem bele, aminek ugyanennyire béna borítója - és megkockáztatom marketingje volt-, ami ugyanúgy szinglis, nyomozós, vicces könyv, és amit - szerintem - ugyanúgy egy csomóan nem fognak elolvasni, csak mert... Mi a fene ez?

Ugye első körben én is úgy voltam, hogy akarok-e egy gogo girl nyomozásairól pink színben olvasni, aztán pár ismerősöm meggyőzött, hogy annyira klassz volt, muszáj lenne kipróbálnom nekem is. Szóval olvastam pár megbízható embertől, hogy a borítónak és buta címnek ne higgyek, ez tényleg jó, és akkor ahogy szokott lenni, barátom a könyvtár kisegített. A pultnál icipicit feszengtem mondjuk, de nem értem miért, és most már büszkén vállalom, hogy ez tényleg jó könyv. Nagyon-nagyon jó. 

Ez a könyv egy Stephanie Plum reload... Emlékeztet stílusában, történetében, emlékeztet abban arra, hogy könnyesre nevetem magam olvasás közben. Őszintén szólva összehasonlításképpen simán egy táblázatot kellene csinálnom, de nem akarom, hogy a poszt olyan legyen, mint anno a szakdolgozatom, szóval, aki szerette Stephanie csetlés-botlásait olvasni, az rajongani fog a Liliana Hart sorozatért, amit Magyarországon csak Go-go girl sorozatnak becéztek el.

A "go-go girl" egyébként Addison Holmes, aki történelem tanár a helyi gimnáziumban, s akinek pocsék anyagi helyzete miatt, - meg hogy el tudjon költözni a bontásra ítélt lakásából- minden munkát elvállal, csak hogy pénzt szerezzen. Egy nap sztriptíztáncosnőnek szegődik, ami nem volt túl jó ötlet, mert 1.) történelemtanár a helyi gimnáziumban, 2.) nem tud sztriptízelni és 3.) az iskola igazgatója is a nézőközönség közt van. Így első és utolsó vetkőző showja után Addison alig várja, hogy elhagyja a szomszéd város lokálját, amikor az előbb említett igazgató holttestébe botlik. A gyilkossági ügyben a dögös és levakarhatatlan Nick Dempsey nyomoz, Addison meg beáll barátnője magánnyomozó irodájába kisegítőnek, hogy kikapós feleségek után koslasson egy rozsdás autó és egy fényképezőgép társaságában. Ámde úgy tűnik a gyilkosság kapcsolatban van Addisonnal, fenyegető üzeneteket kap, s úgy tűnik az élete veszélyben forog.

" Kaland, szerelem, romantika, humor és mindenekfelett egy őrülten szerethető főszereplő teszi felejthetetlenné a Go-go girl sorozatot" - mondja Fejős Éva, és tényleg igaza van, mert ez a sorozat jó. Egy tipikus strandkönyv, tipikusan az a sorozat, ami egy nehéz nap után is feldob, és olyat nevetsz a legrezignáltabb pillanatodban is, hogy belezeng a ház.

De a helyzet az, hogy ennél a könyvnél is, mint a Stephanie Plum sorozatnál, magyarázkodnom kell, bontogatnom kell az emberek előítéleteit, egyrészt hogy ne nézzék a könyvet le, csak mert Go - go girl nyomoz a címe, és hogy rám se nézzenek ferde szemekkel, csak mert szeretem és ezt olvasom. Szóval ja, deja vu érzés ebben is.

Egyébként tényleg olyan ez a két könyvsorozat mint két testvér, próbáltam valamit keresni, ami másabb a Plum könyveknél, ennél a sorozatnál talán a romantikus szál hangsúlyosabb, Steph meg talán többet nyomozott, mint amennyit Addison, de mindkét csajra tapadnak a rendőrpasik és mindkettő annyit szerencsétlenkedik, hogy nem lehet őket nem megszeretni. Az írónő humorérzéke pedig kiváló.

Ugyanakkor, hogy a téma elméleti részéhez is hozzátegyek valamit, vajon baj az, ha két könyvsorozat, vagy két regény nagyon hasonlít egymásra? Ha az írókat nem zavarja, minket zavar? Vagy ne zavarjon? Titeket idegesít? Azt hiszem nem olvastam még annyi könyvet, hogy mindez idegesítsen...
( Bár Janet Evanovich Lee Goldberg sorozatát azért hagytam abba, mert olyan volt, mintha a Beépített szépséget és a Nagy svindlit keresztezték volna. )

Mindenesetre a varázslat mindkét sorozatnál működik, jókedvet hoznak a szürke időben is, megnevettetnek és izgalmasak is, számomra ezek a könyvek jelentik a szórakozást egy nehéz nap után. Kérek minél több ilyet.

És ugyebár nem elvetendő fejlemény, hogy míg Stephanie Plumot már nem olvashatunk magyarul, ennek a sorozatnak az Erawan kiadó honlapja szerint hamarosan megérkeznek a legújabb részei is. Hajrá, hajrá! Én nagyon örülök.

Liliana Hart: Go-go girl nyomoz, - 9/10. ( Erawan Kiadó 2014)
- Kedvenc gyanús sorozat-

Ja, és hogy a témázás címéhez hűen mérlegre tegyem a regényt, melyik a jobb? A Stephanie Plum sorozat, vagy az Addison Holmes? Fogalmam sincsen. Inkorrekt vagyok a témázáshoz, mert nincs kedvem választani...

Tudjátok, témázáshoz bárki csatlakozhat. Itt vannak a többiek linkjei is:

PuPilla
Miamona
Reea
Nima
SHARE:

29 megjegyzés

  1. engem baromira idegesít ez a borító, meg ez a cím, nemtom, ki találta ezt ki, de soha többé nem adnék nekik munkát.
    de majd én is olvasni akarom (lehet, pont ezért tartom olyan rondának, egyébként valszeg nem érdekelne.:D)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nima, akkor lehet, hogy munkanélkülivé tennéd szegény FÉ-t :D Nem szerencsés, mert sokan, akik talán élveznénk, rá se nézünk, de ezért vannak a bloggerek, hogy pl. most Zenka jól megmondja, hogy ez milyen jó sorozat emögött a cím-borító páros mögött. :)

      Törlés
    2. ő tervezte a borítót, meg adta a címet? nem hiszem, bár tudja fene. hátha tanulna egy kis ízlést a büntije alatt. :D
      én a gr miatt akarom olvasni, ott olvastam nagyon jókat róla, és hát az eredeti borító se ilyen gány, mint ez. (olyan, mintha valami útszéli ribiről szólna, aki talál egy tömött pénztárcát, és belekeveredik valamibe.)

      Törlés
    3. Mondjuk ez azért érdekes, mert Fejős azokat a könyveket adja ki, amiket ő nagyon szeretett. ( Talán az is van rá írva, hogy Fejős Éva könyvtára? Valami ilyesmi...) És ugye én még élénken emlékszem arra, hogy Fejős mennyire kiakadt, amikor az ő könyveit adta ki ramaty borítóval az Ulpius. Szerintem egyszerűen nem tudnak mit kezdeni ezzel a zsánerrel. Amit meg teljes mértékben nem értem.

      Törlés
    4. Nima, nem tudom, nem hiszem, hogy ő tervezte volna, de gondolom vannak mindenféle vétó-jogai, meg minden, szóval lehet hogy végül ő (is) okézta le, érted. :) Illetve lightos poén akart lenni :D (fail) :D

      Törlés
  2. Egyik könyvet em olvastam, mert normál esetben nem vágnak a profilomba, de persze ha jobban megnézzük mégis,mert a csetlő-botló nyomozós sorikat szeretem, csak ezek inkább tűnnek chick litnek, mint kriminek...
    Na jó, listába veszem őket. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Reea, az alapján, amit Zenka írt, lehet, hogy mégis profilodba vágnak. Egyébkén nekem is inkább tűnik így chick-litnek, de úgy fest ez is nyomozós-szerencsétlenkedős hölgy, azt meg ugye szeretjük (ld. Agatha Raisin :D ) Azt hiszem páran listára tesszük most ezt a sorit. :D
      Amúgy ez a borító alapján chick-lit dolog néha tényleg elég átverős, most Sara Crowe-tól olvasom a Campari reggelire c. könyvet, nézzétek meg a borítóját, hát totál azt hittem chick-lit, szerelmes-romantikus estébé, és nem, teljesen más, ódon ház, íróklub és kedves nagynénik esete, tipikusan semmi nem mutat a történet igazi jellegére, még a fülszöveg is kicsit félrevisz :D

      Törlés
    2. Igen, de Agatha jelenség, hozzá képest eddig mindenki elbukott...
      Azt de utálom, amikor a fülszöveg valami totál mást mond, mint amit a könyveb találok. Oly könnyű csalódni.
      Erről is írtam, nem is túl röviden anno. :D
      Na jó, lehet, listára teszem... :)

      Törlés
    3. Persze, vannak etalonok, meg örök dobogósok, akiket senki nem taszít le onnan ;) De azért jó néha próbálkozni.
      Amúgy én most nem bánom, bár örültem volna valami kis csajos chick-litnek is, olyan hangulatban voltam, de épphogy kellemes csalódás ért, hogy más jellegű a Camparis könyv, mint ami az első benyomásom volt róla. :)

      Törlés
    4. Akkor előbb te, aztán majd én is... :D

      Törlés
  3. Bocs Zenka, nem akartam megválaszolni a kommenteket nálad, de mindenre volt valami mondandóm XD
    Én örülök, hogy szabadon szárnyaltál, nem kell feltétlen igazságot tenni a témában, szerintem tök jó, hogy ajánlottad ezt a könyvet, mert tényleg piszok sok előítéletünk van, és leszóltuk a borítót és a címet is már, pedig... lemaradunk esetleg valami jóról. :P :O
    Hogy baj-e ha két könyv vagy két sorozat hasonlít egymásra? Nem feltétlenül, mert szeretünk néha ugyanolyan vicceset, pikírtet, nyomozósat, gyilkolósat olvasni, ha egyszer kedveljük az adott témát. Nyilván a szembetűnő plagizálás dühítő, de ehhez szerintem se olvasunk eleget (pedig mennyit olvasunk :D). Amúgy engem az zavar, ha két hasonlót olvasok, és a másik (amit először olvastam) valahogy, valamiben jobb vagy több volt, mert akkor nyilván a második alulmarad, és nem tetszik annyira.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem, Pupi, nagyon rosszul látod, ez nem előítélet. egy ilyen borító és cím az olvasó félrevezetése és dilettantizmus.
      :D
      de komolyan, azért, mert a kiadóban valakinek fogalma sincs róla, mit csinál, ne nekem kelljen már rosszul éreznem magam.

      Törlés
    2. Hát ez is igaz valahol :D de egyébként magamból kiindulva de, de nekem sok előítéletem van ;)

      Törlés
  4. Hali gyerekek! Azt hittem egy kommentet sem kapok :D, mert ez inkább volt egy könyves ajánló, mint témázás- de tényleg elkezdtem összehasonlítani a két sorozatot, csak annyira kómás voltam tegnap, hogy inkább töröltem- izzadságszagú szakdolgozat feelingje volt - és aztán ez lett belőle.

    Hát igen, mindenkép chick-lit regények, de míg egy átlagos chick - lit regényben azon rinyál a főhősnő, hogy nincs pasija, ezekben általában azon rinyál a főhősnő, hogy valaki ki akarja nyírni, netalán felrobbant az autója, vagy nemrég kétszer is leesett egy fáról... szóval kicsit más, mint a szimplán romantikus vonal. De azért a krimi szál önmagában vége elég gyengus, viszont ha könnyedebb sztorira vágytok, egy próbát mindenképp megér.

    Én sem értem, hogy miért Go-go girl, meg hogy kik lennének a go-go girl-ök célközönsége :D, úgy látszik ebben az országban valahogy nehéz meló egy ilyen sorozat marketingjét összedobni.

    PuPilla, beszélgess, nyugodtan :D, örülök, ha csacsogtok - meg hát a gyors reagálás jelenleg nem erősségem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megleptünk? ;) Már megérte. :D Különben érdekes volt olvasni, mert az élmény benned nagyon friss, és én spec egyik könyvet sem venném kézbe a borítója alapján.
      Jó, hogy néha kilépünk a korfontzónánkból, csak pl. én sosem gondolkodtam volna el ezen, ha nem olvasok róla nálad. :) Szóval lehet, nem így tervezted, de nekem bejött. :)

      Törlés
    2. Meglepetéééés :D Köszi a csacsogásra való engedélyt, ki is használom ;) Hát igen, ritka, de tök jó, amikor tudunk úgy beszélgetni a posztok alatt, hogy hamar válaszolunk, és kvázi olyan lesz, mint egy chat. :P
      Azért meg kellett az előbb küzdenem a gépért, hogy a Zember visszaadja, itt visongtam, hogy de Té-má-zós nap van!! :D
      Szerintem tök jó, hogy csak egy könyvre, sorozatra koncentráltál, ahogy magamnál is írtam, néha a kevesebb több, és ja, nem kell szakdolgozatot írni, sőt ;) Nekem nagyon tetszik a posztod, és tényleg kedvet hoztál ehhez a sorihoz.
      Amúgy nem azért go-go girl, mert a sztriptízbárban próbálkozik? mondjuk akkor is elég hülyeség, mert gondolom ez csak egy epizód az első részben, tehát nem tér vissza oda, meg nem go-go girlködik, nem? Erre alapozni az egész sorozat címét, hááát...

      Törlés
    3. Jaja, körülbelül két oldal szólt arról, hogy ő go-go girl szeretne lenni- bár ugye nem elhanyagolható, hogy a kisváros mindezt megtudja és a helyi rendőrség minden tagja végignézi a színpadi csetlés-botlásait. Nem tudom, hogy esetleg a második részben lesz-e ennek a vonalnak folytatása, jelenleg nem indokolt szerintem ez a cím, bár elhiszem, hogy figyelemfelkeltőbb, mint a " történelemtanár nyomoz".

      Azt esetleg kezetekbe vennétek? :D A borítón meg lenne egy csüggedt csaj, aki a katedrán ülne ábrándos szemekkel...

      Törlés
    4. Hell no! Ha csüggedt bölcsészekre vágyom, majd körbenézek a 4-es, 6-os villamoson, de persze csak egy kósza gondolat, mi lett volna, ha megtartják az eredetit? Aztán megnéztem: http://www.lilianahart.com/books.html#AddisonHolmesSeries
      Neeem, a címnek mennie kell, de a borító még így is jobb... :D

      Törlés
    5. A történelemtanár nyomoz hasonlóan lelombozó :D Hú, ezek a Whiskey-s címek-borítók se semmik... :D

      Törlés
    6. Igen, de angolul jól jönnek ki, magyarba nem igazán lehetne átültetni őket. De amit választottak, az akkor is ramaty. :D

      Törlés
    7. Egyetértek. Az Addison Holmes nyomoz/nyomozásai lehet hogy jobb lett volna, aztán alcímek (?)

      Törlés
    8. Vagy lehetett volna önmagában a Holmes névvel kezdeni valamit.. ;)

      Törlés
    9. na igen, az se elvetendő, hogy majdnem Sherlock!

      Törlés
    10. Tényleg igazatok van! És valami jó kis vagány kép a borítóra, mennyivel jobb lett volna...

      Törlés
  5. Este fejeztem be a sorozat második részét és annyira jó volt, hogy kis túlzással ugyan, de fetrengtem a röhögéstől. Az írónő humora remek, én megkockáztatom, hogy talán még Evanovichnál is jobb, szóval mindenképp ajánlom, ha humoros és szórakoztató olvasmányra vágytok.

    És, hát igen, míg egy átlagos chick-lit regényben a hősnő azon rinyál, hogy nincs pasija, itt már a második részben két szívdöglesztő férfi is körüldongja... csak győzze Addison szusszal :Ű)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nyilvánvalóan bírni fogja, mert amúgy nem lenne a sorozatból több rész. :D
      De azért érdekes, hogy ezekben a könyvekben a főhősnő múltját tekintve mindig egy pária, aztán hirtelen minden pasi csak az ő kegyeit keresi. Ha a második részben is tele lesz Addison tetőtől talpig kék-zöld foltokkal fura dolgokra fogok következtetni :D

      Törlés
  6. Na az ilyen borítók és címek azok, amik messzire ijesztenek. De jó, hogy írtál, mert így talán kétszer is odanézek, mielőtt eldöntöm, hogy nem olvasom. :D A kis ördögöt a bordák közé ültetni, na szerintem ez is egy blogos feladat, amit remekül végre is hajtottál, köszi... :D :P

    VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig