július 03, 2013

B és B

Follow my blog with Bloglovin

Elizának különösen az tűnt fel, hogy milyen rendkívül alázatos hangon emlegeti Mr. Collins Lady Catherine-t, s milyen készségesen vállalkozik híveinek keresztelésérere, esketésére és temetésére, valahányszor a szükség úgy kívánja. 
- Furcsa egy ember lehet - mondta - , nem tudom kiismerni a levélből. Valami rettenetes nagyképűség van a stílusában. És miért kér bocsánatot, amiért ő a birtok várományosa? Alig tételezhető fel, hogy lemondana róla, ha ez módjában állna. Gondolja, papa, hogy értelmes ember lehet?
- Nem, szívem nem gondolom. Minden reményem, hogy éppen az ellenkezője. Ez a levél sokat ígérő keveréke a szolgalelkűségnek és az önteltségnek. Alig várom már, hogy lássam. 



Adott egy hisztérikus anya, egy magába forduló, a világot sztoikus nyugalomban szemlélő családapa, egy végrendelteileg megterhelt udvarház és öt lány. Főhősnőnk Eliza Bennet, okos és játékos, minden mondata célba talál; szeret vitázni, de inkább jókedvű, minthogy sokat rágódjon a dolgokon. Szentül hisz abban, hogy a világot, s benne az embereket helyesen ítéli meg, de a történet végére rá kell jönnie, nem is olyan jó megfigyelő... Jane gyönyörű és jóságos, makulátlan ideálja a férfi vágynak. Rosszat nem igen lehet mondani rá, talán csak annyit, hogy naív. Lydia már más kalap, ő szerfelett bohém, önző és hiú, rámenős, illetlen és gyerekes. Mégis hamarabb megy férjhez, mint a másik kettő. Kittyről nem sokat tudunk meg, ő Lydia nyafogó árnyéka, akinek sorsa előreláthatóan szerencsésebb, mint példaképéé. Mary igazi könyvmoly, folyton magol, szórakozásképpen olykor olvas egy kicsit. Ez lenne tehát a Bennet család. 
Aztán adott egy jó barátnő, Charlotte Lucas, aki nem szép, ráadásul lassan eléri a vén lány státuszt, s egyenesen egy behízelgő, buta lelkész ( Mr. Collins)  karjaiba menekül előle. Adott még egy sármos katona, Mr. Wickham, akiről kiderül, hogy mégsem olyan sármos. Ott van még egy főúri dáma is, Lady Catherine de Bourgh, aki nagyon szeret parancsolgatni, ráadásul megkérdőjelezhetetlen nézetei vannak a poggyász bepakolásáról. Aztán ott van Mr. Bingley, jövedelme évi ötezer font!, mellé  kedves és jókedélyű, megjelenése kellemes, viszont igen befolyásolható. Mr. Darcy-t a végére hagytam. De róla meg mindenki tudja, mennyire büszke. A könyv végére viszont az is kiderül, mennyire magas. :) 
Tudom, nem sok újdonságot árultam el, (én is negyedjére olvasom a könyvet), aki meg még nem olvasta, az biztos látta a Tv-ben,  ha meg még ott sem látta, valószínű nem szereti a klasszikus romantikusokat.  
Nem is akarok igazán kampányolni, inkább csak le akartam írni, hogy mennyire szeretem a könyvet. Ez a történet könnyed, szórakoztató és bájos. Nem igazán hasonlítható a többi romantikus történethez, pedig ebben is csak hajadon lányok vannak és gazdag férfiak, akadályok melyek elhárulnak, aztán happy end, az elérhetetlen boldogsággal. Alapvető sablonokat találhatunk benne, viszont azokkal tudni kell jól bánni, és Austen mestere műfajának. Nem véletlen, hogy könyvek ezrei íródtak és most is íródnak a témában, mégis ha a romantikusokról van szó, mindig előbukkan az Austen neve, aki megkapó bájjal iróniával és társadalomkritikával mutatja be a klasszikus vidéki anglia nemességét. 
Austen a maga korában meglepően modern regényeket írt. Már az is ritkaság volt, hogy egy nő regényeket írjon- első könyveit nem is saját nevén adták ki, hanem csak annyit írtak a borítóra, hogy "egy hölgy tollából"- , de azzal is kitűnt, hogy történeteiben már nem csak a humort és a szórakoztatást kereste, mint mondjuk Henry Fielding, hanem azt részletesen kibontott karakterekkel és a lelki folyamatok  leírásávál ötvözte. Könyvei a szerelemről szólnak, mégsincs bennük sok romantikus sallang, vagy ha van is, azok elhalványulnak az írónő mondatjain átsejlő intelligencia és az irónikus humor mögött. 

/Gondolataim olvasás közben:Mr. Darcy, Mr. Darcy...
Kedvenc, kedvenc: karakter Mr. Bennet, Eliza;  jelenet: Darcy levelet ír a szalonban :)
Értékelés:   10 csillagból 10 csillag: **********/ amit tehát Jane Austen Büszkeség és Balítélete kap...
 
Mondhatnám, hogy kötelező, de hát úgy is mindenki tudja...

Ez az első bejegyzéseim egyike :))
SHARE:

5 megjegyzés

  1. Jaj, de imádtam én is! ;)

    VálaszTörlés
  2. Ó, gyanús volt, hogy ez egy régen írt Zenka poszt, de már itt is határozottan Zenkás:)
    Mr. Bennett a legjobb!:) (megérdemel egy felkiáltó jelet:D)

    VálaszTörlés
  3. Annyi mondjuk, hogy töröltem két felkiáltójelet :D - de nem Mr. Bennett mellől. :P

    VálaszTörlés
  4. Nekem ez az egyik top favorit könyvem :) És imádom a filmet is, de szigorúan a Colin Firthös verziót. Mr. Bennet for president :D amúgy meg én imádom Mrs. Bennetet is annyit tud sápítozni meg szenvedni, hogy az már valami komikus :)))

    VálaszTörlés
  5. Én szeretem a B&B mozifilmet is, szerintem az utóbbi időben többet láttam, mint a sorozatot.

    Hát, azért Mr. Bennet is megéri amúgy a pénzét :D, ha pl. megnevelte volna Lydiát... De ez már mellékes. :D

    VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig