december 09, 2013

És mondd, neked számít a méret ?

Olyan régen kérdeztem már, hát most újra belekezdek. Tudjátok, hozzászólni lehet komment formájában, levéllel, kézfelnyújtással esetleges telepatikus képességekkel ( is )  !Nekem minden vélemény számít.

.
....
Szóval régi a kérdés, szerintem a történelemmel egyidős, hogy a méret a lényeg vagy vannak más előnyös tulajdonságok, melyek megelőzik a NAGYságot. Kezdetben valák ugye a mamutok, de mint tudjuk, a mamutokkal nagyon nehéz volt megbirkózni,  aztán jöttek más mérettel kapcsolatos kardinális dolgok :), de hogy visszatérjek az irodalom berkeibe, az lenne a kérdésem, hogy szeretitek-e a hosszú könyveket, vagy inkább megrémisztenek titeket? Jó dolog, ha egy könyv hosszú, mert jobban bele tudtok süppedni a világba, vagy ha nem, mi a megfelelő méret? Mi passzol a ti olvasási szokásotokhoz. Mellesleg a mai divatos sorozatgyártás nem felel meg a hosszú könyv fogalmának? Hiszen ugyanaz a sztori, csak több pénzt kérnek el tőled és várni kell a folytatásra. 

Közvélemény kutatásom fő kérdése tehát, hogy befolyásol-e a méret, az oldalszám, vagy teljesen közömbös számodra? 

Az apropója a kérdésnek pedig ez a könyv:
Ez egy jó könyv, mégis 720 oldal. Szóval szeretem, de nehéz volt magam rávenni, hogy ne úgy gondoljak rá, Te Jó Ég, hogy ez meddig fog tartani... És ugyanezen ok folytán nem olvastam még Ken Follett Katedrálisát vagy akár a Trónok harcát sem. Félek, a mai világ gyorsasága nem kedvez a hosszú könyveknek. Úgy értem, az ember óhatatlanul arra gondol, mennyi mindent tehetnék, míg ezt olvasom, s közben meg lehet, annyira megszeretem majd a regényt, hogy később utálni fogom, mégis vége lett a történetnek.

Na nem befolyásollak titeket, ha van kedvetek, válaszoljatok. ;) Számít a méret? Nem számít?

SHARE:

20 megjegyzés

  1. Én szeretem ha hosszú és ha vastag...:D de ennek feltétele, hogy játékos is:D azaz hogy bitang jó, mint egy frankó kis high fantasy.
    viszont annyi van, hogy nehezebben kezdek bele, mert 800+ oldal biztos velem lesz 2 hétig, és akkor hangulatba kell kerülni, és felkészülni, hogy hosszabb ideig egyfélét fogok esténként olvasni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindjárt gondoltam, hogy ilyen vakmerő vagy :D. No de, nincs az a hossz, amitől már te is megrettensz?

      Törlés
  2. Engem nem zavar, ha valami több száz oldalas, feltéve, ha jól meg van írva. Igaz, egy ezer oldalas könyv elgondolkodtat, hogy elolvassam-e. A sok sorozatból is kezd elegem lenni, főleg, amikor a minőség rovására mennek a folytatások...

    VálaszTörlés
  3. Engem sem zavar. Általában amúgy is minimum két könyvet olvasok egyszerre, egyet otthon, ez lehet jó hosszú is, amit pedig magammal cipelek a táskámban tömegközlekedésre, az általában pici és vékony.
    Sőt van bennem egyfajta büszkeség érzés is, ha végzek egy vaskos könyvvel, megbirkóztam vele, vállveregetés miegymás. Egyébként általában a vaskos könyvekkel pozitív tapasztalataim vannak: Anna Karenina, Trónok harca, stb.
    Nálam többet számít a fülszöveg, külalak, a könyv minősége, ragasztása, illata, vagy ha beleolvasok akkor az, hogy meg tud-e ragadni pár mondat alapján.

    VálaszTörlés
  4. Minél hosszabb annál jobb. Én szeretem, ha egy jó könyv amit megszeretek az sokáig tart. Engem pont azt riaszt el néha ha valami túl rövid mert tudom, hogy hamar vége lesz és ha folytatás sincs, akkor az olyan... Persze azok is jók ugyanúgy, csak én szeretem a robusztus történeteket.
    Egyik kedvenc íróm Terry Goodkind akinek az Igazság kardja sorozata már 16 részes és minden rész 700 oldal felett van kicsivel, ennek ellenére nem lehet letenni és zseniális, csak nem ismerek olyan embert, aki rajtam kívül mindet olvasta volna :D

    VálaszTörlés
  5. Engem nem rettent el, hogyha vastag egy könyv, bár inkább nyáron vagy téli szünetben szakítok csak rájuk időt. Nekem az ilyen 500-600 oldalas könyvek az ideálisak, úgyhogy kezdetben kicsit megijedtem a bejegyzésben említett könyv hosszúságától. Én is azt gondoltam, hogy úristen mennyi idő lesz, mire ezt kiolvasom, aztán meglepően gyorsan befejeztem.
    Azért is szeretem a hosszabb könyveket, mert sokáig velem maradnak a szereplők, és ha különösen a szívemhez nőttek, akkor nem is akarom őket elengedni. (:

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szeretem a hosszú könyvekből álló hosszú sorozatokat! Az egyik nagy kedvenc az Idő kereke: https://www.goodreads.com/book/show/228665.The_Eye_of_the_World?ac=1 14 kötet, kötetenként vagy 800 oldal, és nem romlik el a végére :)

    VálaszTörlés
  7. Én imádom a vastag könyveket, olyan jó őket nézegetni. :) Csak sajnos mivel tömegközlekedésen olvasok a legtöbbet, számomra nem túl praktikusak, leszakad a hátam, ha cipelem őket. :D

    VálaszTörlés
  8. Csatlakozom az előttem szólókhoz.
    Én úgy vagyok vele, hogy minél vastagabb egy könyv annál jobb :D.
    Sokkal szívesebben fogok neki egy óriási könyvnek, mint egy kis vékonyságnak. :)

    VálaszTörlés
  9. Nekem se jelent akadályt, ha vaskos egy kötet :) Még eszembe se jutott, hogy lemaradnék bármiről is, míg egy hosszabb könyvet olvasok o.O
    Ráadásul egy féltéglánál nem kell azon problémáznom, hogy ha utazok, vigyek-e még egy másikat, mert elfogy az olvasnivaló :)
    A tömegközlekedésen nem annyira kényelmes, de pl. a puha fedeles Trónok harca simán jött velem, mert viszonylag kicsi, de pl. Kate Mosse könyveit már nem hurcolásztam :P

    VálaszTörlés
  10. Az én kedvenceim az átlag 300-350 oldalas könyvek, de nagyon szeretem néhány író minimál(abb) stílusát. (Baricco).
    Ha hosszú és leköt, azt elviselem, de ha hosszú, és nem köt le, akkor leteszem, nem szenvedek vele.
    De elsőre megijedek a terjedelemtől, mert mindig annyi könyv vár rám, időm viszont kevés, így sokszor előre sajnálom, hogy milyen hosszú ideig fogom olvasni a vastag könyvet. :)

    VálaszTörlés
  11. Nekem mindegy a méret, viszont az első 30 oldal rengeteget számít. Nagyon sok könyvet leteszek ott.

    VálaszTörlés
  12. Nahát, úgy látszik, legtöbben a hosszú könyveket szeretitek. Nekem a 350-400 oldal az ideális. De ha belekezdek egy hosszú könyvbe, akkor általában már sajnálom, hogy véget ér...
    Hümm Onsai, én úgy az első 100 oldal után döntök, bár én végigolvasok általában mindent. Nem, nincs időm, ez a makacsság.

    VálaszTörlés
  13. Hmmm, Nekem is a 300-400 oldalig terjedő könyvek az átlagosak. Persze van néhány hosszabb is, amihez néha nekikezdek (Clare Végzet ereklyéi pl.), de mostanában minél hosszabb egy könyv, annál nehezebben köti le a figyelmemet. Bár ez szerintem azért is van, mert annyi könyv van a várólistámon, és szeretnék haladni velük...stb.
    Amúgy itt érzékelem az ebookok előnyét, mert valahogy ott elsikkad ez a vastagság. Mármint nem érzem, hogy le akarna szakadni a kezem egy bizonyos idő után (pl. Engelsfors trilógia).

    VálaszTörlés
  14. engem sem zavar, ha hosszú, ha jó. szeretek belesüppedni.
    én inkább a rövideket nem szeretem. kivéve, ha rosszak, akkor megváltás :)

    VálaszTörlés
  15. csörgősipkásdecember 13, 2013

    Én is szeretem ha hosszú, és vastag! :) Nincs is annál jobb. Jó persze fizikailag nehéz cipelni, meg tartani a kezedbe, de más hátránya nincs. Én anno Harry Potteren szocializálódtam, azok voltak az első vastag könyveim, utána a Trónok harca, ( a Katedrális is olvastam).
    Engem még sosem tudott elriasztani a mérete egy könyvnek se, pedig az a típus vagyok aki hurcolja magával mindenhova és minden adandó pillanatba előkapja olvasni. Akkoris ha hosszú és vastag. :)
    Sosem éreztem még tehernek, hogy úristen de hosszú ez a könyv.. Csak ha nem tetszett, akkor viszont már a 150 oldal is hetekig, akár hónapokig tart.. A trónok harca részeit 1-2 hét alatt olvastam el, pedig azok 1000 pluszosak :D

    Szóóóval szerintem összességében a könyvet kell alaposan megnézegetni, tetszik-e, akarom-e, stb. Nem pedig olyan apróságokkal foglalkozni hogy úristen ez baromi hosszú és vastag számomra. :D (Tapasztalatom szerint jobban ki is elégít az esetek többségében:D )

    VálaszTörlés
  16. eljutottam ide is kommentelni, bár nagy újdonságot nem tudok mondani, mint amiket eddig is leírtak mások: ha jó, akkor legyen hosszú, és vastag, de ha rövid és még vastagabb, úgy még jobb. :))

    VálaszTörlés
  17. Igazából csak jó legyen, mindegy, hogy hosszú-e :)
    De amúgy értelek zenka, én is megrettenek néha a nagyoktól (hehe :D), és arrébbrakom őket, holott néha egy 200 oldalassal szenvedek 2 hónapig, és a 800-ast meg lenyomom 1 hét alatt, szóval változó tud lenni a viszonyunk. :)
    Amúgy érdekes, hogy a többbségetek úgy látom, hogy a 350 oldalas könyveket tartja normálnak, érdekes, nálam az már hosszú, a 400 felettiek pedig kifejezetten hosszúak, régen mindig úgy gondoltam egy könyv 250 oldal és kész :) na persze nekivágok mindig a nagyobbaknak is, és idén is sok hosszút olvastam.

    VálaszTörlés
  18. Érdekes, hogy nálam ez úgy működött eddig, hogy féltem a vastag könyvektől.. Nem akartam belefogni, mert nehéz tartani, nem kényelmes, sokáig tart stb. De! Amióta e-bookban olvasom a könyveket, szinte falom őket. Értem én, hogy a feeling, meg az érzés, meg hasonlók, de számomra jobban kinyílt a világ. Bárhol elő tudom venni (telefonon olvasok), még tök sötétben is, 2 gyerek mellett ez áldás.. A Katedrálist egyébként nyomtatott formában olvastam és szerettem, de a macera miatt nem fogom újra úgy olvasni, hanem e-bookban.

    VálaszTörlés
  19. Érdekes, hogy nálam ez úgy működött eddig, hogy féltem a vastag könyvektől.. Nem akartam belefogni, mert nehéz tartani, nem kényelmes, sokáig tart stb. De! Amióta e-bookban olvasom a könyveket, szinte falom őket. Értem én, hogy a feeling, meg az érzés, meg hasonlók, de számomra jobban kinyílt a világ. Bárhol elő tudom venni (telefonon olvasok), még tök sötétben is, 2 gyerek mellett ez áldás.. A Katedrálist egyébként nyomtatott formában olvastam és szerettem, de a macera miatt nem fogom újra úgy olvasni, hanem e-bookban.

    VálaszTörlés

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig